God jul?
2010-12-16 @ 00:32:09
Permalink
Allmänt
Kommentarer (0)
Trackbacks ()
Nej nu är det nog dags att skriva något här. Har haft rätt så fullt upp ett par dagar. Har liksom inte haft ork eller lust att vara allvarlig. Igår var det lite breakdown. Jag låg på soffan hela kvällen och rörde mig som mest till spisen och kokade gröt till middag. Annars var det inte mycket aktivitet. Men va fan. Alla får faktiskt ha såna dagar, annars är det risk att man inte uppskattar det goda i livet heller. Klart slut!
I en hel vecka har jag velat skriva ett inlägg om att det snart är jul och att det innebär julbord och en jävla massa grisar som måste sätta livet till för att svenskarna ska få sin älskade julskinka. Men jag får fan inte till det. Jag vill briljera med det inlägget och faktiskt få de som läser att tänka till. Jag dömmer verkligen ingen. Sverige är ett fritt land och man får äta precis vad man vill!
MEN, jag vill ändå att man någonstans ska ha i bakhuvudet hur det faktiskt går till inom köttindustrin. I det här landet och i alla andra länder med för den delen. Grisar som inte föds upp hos ekologisk bonde bor alldeles för trångt för att ens kunna röra sig. De bor för många i varje box, vilket gör djuren stressade, stressen leder till att de biter varanda i svansarna och på resten av kroppen. Bitmärken kan även leda till infekterade sår. Infekterade sår leder till att grisbonden antagligen inte kan sälja köttet, alltså dör grisen förjäves. Dessutom leder det till ökat fysiskt lidande hos djuret.
När djuren lever såhär tätt så utvecklar de även andra onormala beteenden. Ett sådant är att de börjar äta på sina döda kamrater.
Visste ni att griskultingar kastreras när de är två dagar gamla utan bedövning? Detta för vår skull, så att inte köttet ska få en viss smak.
Förra året fick jag förklaringen av en gammal grisbonde att: Men Sanna.. Såhär har man alltid gjort, det är så det går till!
Jag säger aboslut inte att grisarna på något sätt har det sämre än något annat stackars djur som tvingas födas och sedan sätta livet till för att vi absolut måste äta så jävla mycket kött i den här delen av världen. Å andra sidan måste man börja i någon ände, jag väljer att börja här.
Nu känner jag att jag har predikat klart. Det jag vill komma till är följande: ÄT VAD DU VILL!
MEN! Blunda inte för det som händer. Sluta säg: Prata inte om det där Sanna, stäng av tvn, jag vill inte se, jag vill inte veta!
Alldeles för många människor lever i sin lilla vardagsbubbla med sitt lilla liv. Tro det eller ej så finns det faktiskt ett liv utanför din vardag också. Tro det eller ej så äter suggorna på sina döda kultingar på riktigt. Tro det eller ej så svälter människor, det förekommer förföljelser av människor pga att de inte tycker på ett speciellt sätt. Det krigas på andra ställen i världen och folk bor på gatan och dör av förkylningar.
Det visas inte på nyheterna för att vi ska ha något att titta på. Det händer på riktigt. Så sluta för fan att stänga in dig i din lilla bubbla och låtsas som att allt är frid och fröjd.
För så är det inte. Hur mycket ni ens låtsas.
Klart slut.
I en hel vecka har jag velat skriva ett inlägg om att det snart är jul och att det innebär julbord och en jävla massa grisar som måste sätta livet till för att svenskarna ska få sin älskade julskinka. Men jag får fan inte till det. Jag vill briljera med det inlägget och faktiskt få de som läser att tänka till. Jag dömmer verkligen ingen. Sverige är ett fritt land och man får äta precis vad man vill!
MEN, jag vill ändå att man någonstans ska ha i bakhuvudet hur det faktiskt går till inom köttindustrin. I det här landet och i alla andra länder med för den delen. Grisar som inte föds upp hos ekologisk bonde bor alldeles för trångt för att ens kunna röra sig. De bor för många i varje box, vilket gör djuren stressade, stressen leder till att de biter varanda i svansarna och på resten av kroppen. Bitmärken kan även leda till infekterade sår. Infekterade sår leder till att grisbonden antagligen inte kan sälja köttet, alltså dör grisen förjäves. Dessutom leder det till ökat fysiskt lidande hos djuret.
När djuren lever såhär tätt så utvecklar de även andra onormala beteenden. Ett sådant är att de börjar äta på sina döda kamrater.
Visste ni att griskultingar kastreras när de är två dagar gamla utan bedövning? Detta för vår skull, så att inte köttet ska få en viss smak.
Förra året fick jag förklaringen av en gammal grisbonde att: Men Sanna.. Såhär har man alltid gjort, det är så det går till!
Jag säger aboslut inte att grisarna på något sätt har det sämre än något annat stackars djur som tvingas födas och sedan sätta livet till för att vi absolut måste äta så jävla mycket kött i den här delen av världen. Å andra sidan måste man börja i någon ände, jag väljer att börja här.
Nu känner jag att jag har predikat klart. Det jag vill komma till är följande: ÄT VAD DU VILL!
MEN! Blunda inte för det som händer. Sluta säg: Prata inte om det där Sanna, stäng av tvn, jag vill inte se, jag vill inte veta!
Alldeles för många människor lever i sin lilla vardagsbubbla med sitt lilla liv. Tro det eller ej så finns det faktiskt ett liv utanför din vardag också. Tro det eller ej så äter suggorna på sina döda kultingar på riktigt. Tro det eller ej så svälter människor, det förekommer förföljelser av människor pga att de inte tycker på ett speciellt sätt. Det krigas på andra ställen i världen och folk bor på gatan och dör av förkylningar.
Det visas inte på nyheterna för att vi ska ha något att titta på. Det händer på riktigt. Så sluta för fan att stänga in dig i din lilla bubbla och låtsas som att allt är frid och fröjd.
För så är det inte. Hur mycket ni ens låtsas.
Klart slut.